Historische vondst in Noorwegen

25 november 2013 door Gerrit de Heus  
Geplaatst in Sties verhalen

Afgelopen zomervakantie was ik op vakantie in Noorwegen en op een zeker moment werd ik gewezen op een oude laadbak. Deze laadbak doet nu dienst als een schuurtje voor openhaardhout, wat op zich niet erg bijzonder is omdat dit wel vaker voorkomt in het land. Wat wel bijzonder is, althans voor mij, is wanneer deze laadbak een oude Sties laadbak betreft die voorheen op een motorwagen of aanhanger heeft gestaan.

Toen ik de laadbak zag, dacht ik in eerste instantie dat het een VBK laadbak was van het oude model. De laadbak was volledig overgeschilderd in wit, maar doordat dit al een tijdje geleden was gebeurd, was de verf gaan afbladeren. Toen ik dichterbij kwam, zag ik onder een afgebladerd stuk een restant van blauwe verf. Nu wordt het interessant, want die blauwe kleur kwam mij heel bekend voor en liet een aantal alarmbellen rinkelen. Ik ging op zoek naar details op de laadbak en die werden gevonden ook.

Op de deuren aan de achterkant van de laadbak kon je, omdat er wat vuil op zat, de contouren zien van een aantal letters. Nu zijn letters voor de meeste mensen niet zo bijzonder, maar voor mij in dit geval wel. Na enig speurwerk, en het natekenen van de letters, bleek dat het hier ging om een laadbak uit de beginperiode van Sties, en wel uit die tijd dat de naam “Stie’s” nog met de oude letters op die achterkant stond. Ook stond er op de linkerdeur de extra tekst “Ses Grillets” en op de rechterdeur een incomplete tekst (“Transportes” of iets in die richting, zie foto’s). Helaas was de tekst op de rechterdeur niet meer compleet en is het dus een raadsel, voor mij, wat daar precies hoorde te staan. Het zou best kunnen dat deze laadbak destijds is gebruikt op een Scania LB 76 die per spoor van Trondheim naar Oslo ging, omdat de laadbak uit die periode kwam en de tekst op de rechterdeur misschien een verwijzing is naar transport over het spoor? Mocht er iemand zijn die meer weet over de onduidelijke tekst, dus wat er zou kunnen staan of waar het mee te maken zou kunnen hebben, dan hoor ik het graag als reactie op dit verhaal. Het zou mooi zijn als we hier samen uit kunnen komen en de oorsprong van deze historische vondst kunnen achterhalen, want als je je bedenkt dat deze laadbak uit de jaren ’60 stamt en dus al meer dan 50 jaar oud is, dan kunnen we dit toch zeker wel als een historische vondst beschouwen.

Hieronder de foto’s van de laadbak (op de laatste twee foto’s zijn de letters ingekleurd zodat ze beter te zien zijn):

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...