Doel van de site


sties-141-g-de-heusMijn naam is Gerrit de Heus, beter bekend als STIES fan (of als STIES venner). Al sinds ik een verzamelaar van STIES spullen ben, wilde ik een website maken die helemaal over STIES gaat, zodat de naam STIES blijft bestaan. STIES, een legende in thermotransport; sommige mensen noemen het zelfs de “King of Thermo” (oftewel de koning van het thermotransport).

Als verzamelaar begon ik in 1970 met foto’s verzamelen. Eerst bij de snelweg en daarna bij benzinepompen en veilingen. Als ik de vrachtwagens ergens zag rijden, volgde ik ze totdat ze stopten voor een pauze, zodat mijn foto’s nog mooier en leuker zouden zijn.

Waarom STIES? Ik denk door de kleur en de naam zelf. De deuren die wit geschilderd zijn is iets speciaals, als je bedenkt dat dit nooit is veranderd op geen één van de trucks in 35 jaar! Zonder enige twijfel vertelt dit je, dat hoe de trucks waren beschilderd, wel groots moest zijn, aangezien het bij elk type truck paste.

Naast foto’s bestaat mijn collectie ook uit STIES reclame materiaal; van papier van mailtjes tot kleren. Ik heb ook veel schaalmodellen van STIES trucks gemaakt. Verschillende modellen staan in kantoren van transport bedrijven in Noorwegen en in de huizen van andere verzamelaars.

In 1986 vervoerde ik een schaalmodel naar Noorwegen. Vergezeld door een echte STIES combination Volvo F12. Dit schaalmodel is geruild voor een boel koopwaar, zoals STIES pennen, aanstekers en nog veel meer.

In de loop der jaren is mijn collectie uitgegroeid tot een STIES museum… tenminste volgens een vriend uit Noorwegen die langskwam. Elk stuk van mijn verzameling heeft speciale herinneringen voor mij, zoals het jack dat ik persoonlijk had gekregen van een chauffeur. Dit zijn de verzamel objecten die elke verzamelaar waardeert.

Toen de naam STIES verdween, mede doordat de naam veranderde naar Nor-Cargo omdat het bedrijf werd overgenomen, verdween er ook een stukje geschiedenis. De naam STIES was op dat punt een fenomeen in heel Europa en tot vandaag de dag is het dat nog steeds voor de chauffeurs van nu en toen.

Ik hoop dat je van deze site geniet – STIES will live forever!

-Gerrit de Heus

Wat is het doel van deze website?

Deze site is een vervolg op de eerdere site: www.stiesfan.com, maar nu in het Nederlands. Nu in Noorwegen de blauw/witte trucks echt zijn afgelopen door de naamwisseling naar “Bring-Frigoscandia” en de omvlagging naar de groene kleur, draag ik deze site op aan het legendarische Sties Termo Transport. Een ieder kent wel het gevoel dat je iets pas mist als het er niet meer is. Dit gevoel had ik jaren terug ook al toen Sties veranderde in Nor-Cargo Thermo, maar gelukkig bleven de trucks toen nog blauw met wit. Door de overname van Nor-Cargo door de Norge post, veranderde er al veel. Het wit verdween van de cabine en maakte plaats voor een soort globe (wereldbol). Door samenvoeging van diversen bedrijven is nu de naam  “Bring Frigoscandia“ ontstaan en, zoals ik eerder vermeldde, is het dus einde verhaal blauw/witte trucks. Dit is geen prettig idee en daarom ben ik dan ook heel blij dat er gerestaureerde trucks in Sties kleuren zijn (ook als eerbetoon aan Øystein Stie) . De eerste was een Scania LS 75 (beter bekend als Betsy) van Morten Gran uit Noorwegen. Nu is er een Scania 141 bijgekomen door Anton Timmermans. Op deze manier zal de naam Sties Termo Transport niet gauw verloren gaan.