De Sties schaalmodellen van Hans Witte (1:50)

25 oktober 2009 door Gerrit de Heus  
Geplaatst in Schaalmodellen

sties-serie-1998-005In dit artikel word verteld hoe Hans Witte de Sties modellen heeft gemaakt.

Sties schaalmodellen MAN trekkers

In 1992 schafte sties 20 identieke MAN 26.422 trekkers met SOR koelopleggers aan,waarvan er enkele heel lang in gebruik zijn geweest.

Omdat het bouwmaatje van Hans ,Joop Schouwstra een overtuigende MAN fan is, had ik bij de keuze voor een door ons samen te bouwen Sties model weinig in te brengen.

sties-serie-1998-009Mijn enige voorwaarde was, dat hij de 4×2 Conrad trekkers zou verbouwen tot voorloopassers en zou zorgen voor handgeklopte spatschermen voor de trekker en de oplegger.

Wij besloten om een serie van zeven modellen te bouwen.

Hetgeen uiteindelijk twee Texelse winters in beslag zou nemen.

models-h-witte-9Het chassis van de MAN is precies lang genoeg om de achteras op te schuiven en de tweede vooras te monteren.

De achteras ophanging komt van een Tekno DAF 95, de voorloopas kreeg een ashuis van een stukje aluminium,met daarin twee boutjes voor de fuseeblokjes van Tekno,

sties-serie-1998-007Terwijl Joop de trekkerschassis en de Tekno opleggers opbouwde ( nieuwe achterportalen en bumpers, watertank gedraaid uit aluminium, reservewieldrager van ijzerdraad ) maakte ik de dieseltanks, de kisten voor de opleggers en bouwde ik de cabines op: zonnescherm, stoepspiegel, daklampen en luchthoorns van MOS, handgrepen boven de grille van een nietje, ruitenwisserarmen van 0,3mm draad.

Het interieur werd voorzien van een onderbed ( 3mm dik, 44×10,5mm ),de stoelen van hooftsteunen, het dashboard werd aangepast en het stuurwiel in de juiste stand geplaatst.

Daarna is het hele interieur in kleur geschildert: wanden plafond, stoelen en bed

Humbrol 140, vloer en dashboard Revell 9.

De zonneklep is dun geschilderd met Revell 78 ( zodat het witmetaal iets doorschijnt), daarna met blanke glanslak geseald.

sties-serie-1998-008De trekkers zijn verder voorzien van een catwalk en een extra opstap opzij,achterlichten, breedtelichten ( MOS ) en kentekens.

Kenteken trekker: BN 62902, voor de oplegger dezelfde serieletter maar verschillende cijfers en een cijfer minder.

Behalve een Tekno koelmotor zijn de opleggers voorzien van steunpoten, lekwater-afvoerslangen ( groen tweeduimstuinslang ) en achterdeursluitingen van 0.5mm draad.

De deurnaden in de zijwanden zijn heel smal gesneden strookjes zilverkleurig folie, de grendels zijn gesneden uit aluminium tape.

Dit materiaal is ook gebruikt om de scharnieren van de achterdeuren en de deksels van de kisten te imiteren, met ingekerfd kruisprofiel.

Reacties

3 Reacties op "De Sties schaalmodellen van Hans Witte (1:50)"

 1. anouk op 4 december 2010 7:13 pm 

  is er nog de mogelijkheid om aan een schaalmodel te geraken van sties?

  mvg

 2. cristian op 27 februari 2011 8:24 pm 

  ja dat vraag ik me ook af!
  en die modellen waar de deuren van
  los kunnen! als je iets weet graag mailtje
  ben ook wel berreid er goed voor te betalen

 3. Bob op 9 april 2014 12:10 pm 

  Hans witte van studio witte ? :)

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...