De oude dagen door Jan Sunlay.

9 april 2009 door Gerrit de Heus  
Geplaatst in De oude dagen

De oude dagen door Jan Sunlay

regenten-veslemartin-frionor2Reg no.:I-7284
Øystein. Stie’s eerste truck met aanhanger.
Scania Vabis Regent L71
Mod: 1956.
Hp: 150
Kleur: Truck is roze en aanhanger turkoois.

Foto uit ongeveer 1958-59

Chauffeur Kåre Delin brengt een pakketje naar een winkel. Hij heeft een witte jas, omdat hij in voedsel handelt. Chauffeurs van STIES waren altijd schoon en gekleed voor hun werk.

Deze truck was gemaakt in 1956 voor het transport van bevroren spinazie vana105-scania-regent-m-kare-delin1 Grimstan in Noorwegen naar Zweden. Dit was geen succes.

In 1957 nam Øystein Stie de truck over en begon met het transporteren van ingevroren vis van Trondheim naar verschillende plaatsen in Noorwegen en Zweden. STIES Termo-Transport was begonnen.

Van 1956 tot 1962 was Øystein zijn trucks zelf aan het rijden samen met zijn chauffeurs en op dat zelfde moment deed hij zijn transport bedrijf runnen.

In 1960 kocht Øystein een gebruikte Daf truck met aanhanger. 1959 Mod. Met hp 120.

Gewend in transporteren van Trondheim naar Oslo met ingevroren vis en van Oslo naar Trondheim met fruit/groenten en andere goederen.

Deze truck heeft geen mechanische koelruimte en we gebruiken gedroogd ijs om de vis ingevroren te houden.

Øystein heeft nu twee trucks met aanhangers.

(Jan Sunlay):

daf-1“De Daf truck was de eerste truck die ik reed voor Øystein Stie. Het was Pasen 1961. Ik was toen buschauffeur en op een dag toen ik vroeg thuis was, kwam er een vriend langs. Hij vroeg me of ik de baan wilde aannemen als tweede chauffeur van een truck die naar Hannover in Duitsland ging. Er was een truck baas, genaamd Øystein Stie, in de haven die een chauffeur met paspoort nodig heeft om hem te helpen naar Duitsland te rijden, want hij heeft geen chauffeurs met een paspoort. Het was een express transport met een machine naar Hannover en het moest met twee mensen gebeuren. Ik zat nog in mijn bus uniform, maar ik pakte mijn tandenborstel en paspoort op en volgde mijn vriend naar de haven. Ik wist niet wie Øystein Stie was en ik had nog nooit van hem gehoord. Toen ik in de haven kwam zag ik een jonge man die van rond mijn leeftijd was (25 jaar) en zijn truck. Hij vroeg me of ik tijd had om met hem naar Hannover te rijden. Ik had vrij, omdat het bijna Pasen was, dus ik zei Ja en sprong in de truck en daar gingen we. De machine was precies op tijd in Hannover aangekomen. Dat was mijn eerste klus voor Stie. Drie maanden later, op 2 juli 1961, begon ik met mijn nieuwe werk als chauffeur bij Øystein Stie.”

Na 5 jaar op slechte wegen was het tijd om de Regent op te poetsen.

a120-lav-bru-i-sverigeHier (rechts) staat de Regent in de nieuwe “Stie-kleur”. De foto is genomen bij een metrostation in Zweden in 1962. De truck was maar 3 meter hoog, omdat de tunnels en bruggen in Noorwegen niet hoger waren.

Op 2 juli 1962 was Stie’s nieuwe Scania Vabis 75 Super klaar voor gebruik. Dit was de eerste Scania Vabis 75 Super in Noorwegen, de eerste truck met Stie kleuren (blauw en wit) en de eerste truck met Thermo King mechanische koelruimtes.

a175-nebbenes-1962Reg. Nr.: 29-94-24
Nickname: Peggy
Hp.: 205
Breedte: 2,40m (voor smalle straten)
Hoogste: 3,20m (voor lage tunnels/bruggen)
Lengte in totaal met aanhanger: 16m

Stie had nu 3 trucks met aanhangers. Met deze trucks kon Stie lange afstanden afleggen met Thermo Transport in Noorwegen en in Europa. Frionor, het bedrijf voor ingevroren vis en voedsel en Stie’s beste klant, had grote problemen met het transporteren van de ingevroren vis naar alle plaatsten in Europa in de juiste hoeveelheid in de juiste tijd. Nu (door de nieuwe truck) konden ze de vis in goede staat op de juiste tijd afleveren zoals de klanten wilden. De Noorse importeurs van fruit en groenten waren nu in staat om verse producten aan te bieden door STIES te gebruiken voor het transport.

De blauw/witte kleur op de trucks werd zo succesvol dat Frionor, Stie’s beste klant, al hun eigen trucks in dezelfde kleur verfden. Eerst gebruikten de turkoois en roze. STIES blauw/witte trucks waren erg bekend en je kon de trucks van een grote afstand zien. En ze waren altijd schoon. De a235-storlien-tollstasjon1chauffeurs moesten de trucks zelf wassen met zeep en borstels en dat deden ze, zelfs na een lange nacht rijden.

(Links) Peggy bij de Storlien grens tussen Noorwegen en Zweden. In die tijd reden ze nog links in Zweden. Kijk maar naar de borden.

In 1962 was de diesel in Zweden duurder dan in Noorwegen. Daarom hadden we een extra tank onder de aanhanger gemaakt en vulde die in Noorwegen. ‘s Nachts in Zweden pompten we met de hand de diesel van de aanhanger naar de truck.a240-dieselsmugling-i-sverige

Reacties

1 Reactie op "De oude dagen door Jan Sunlay."

  1. achtpijpert op 25 juni 2011 10:11 pm 

    dat is een super mooi verhaal. hoe u dat verteld. er komt een vriend en vraagt aan je wil je mee naar hannover Øystein stie bied iemand een baan aan met een paspoort.
    had hij mij maar gevraagd. ook al ben ik nu 15 haha

    groetjes

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...