Rit naar Bergen met Nor-Cargo Volvo FH 12

25 oktober 2009 door Gerrit de Heus  
Geplaatst in Sties verhalen

StiesOp advies van Morten Gran werd er een rit gepland naar Bergen. Morten vertelde mij ,als je iets speciaals wilt ervaren moet je in de winter met een truck naar Bergen. Ik had voor een Noor uit Bergen een schaalmodel gemaakt,dus die kon ik dan mooi zelf brengen.

De reis naar Bergen begon al in Holland ,vertrek vanaf de veiling in Waddinxveen. Met chauffeur Jan Hjelle en zijn Volvo FH 12 -Swisch Liner op weg richting Oslo. In Oslo ben ik ingestapt bij Lasse Larsen ,hij reed ook op een Volvo FH 12. Lasse vertelde mij dat hij normaal bijna nooit iemand meenam vanwegen de gevaren die je onderweg kan meemaken. Eenmaal onderweg beleef je dat het soms niet meevalt om hier te rijden . Op plaatsen is het hier zo glad ,dat de aanhanger gaat slingeren, zodat de naam op de zijkant soms zichtbaar word, met gasgeven komt de boel weer recht. Lasse vertelde, iedere rit is een nieuwe ervaring van te voren weet je nooit wat je staat te wachten ,en hoe de rit zal gaan. Dit heeft alles te maken met de omstandigheden in de bergen. Hoe zijn de wegen,hoe is het weer ,wat voor soort lading ( veel of weinig asdruk) enz. Gelukkig hadden wij rustig weer,en konden we zonder sneeuwkettingen naar boven rijden. We reden doorlasse-in-leardalltunnel de Leardalltunnel,even gestopt om foto’s te maken,op een stopplaats ,met blauwe lampen,(dit om mensen met tunnelvrees de kans te geven om te ontspannen).

Bij aankomst in Bergen werd de Volvo afgestaan aan een andere chauffeuse,in dit geval Hilde Vashaug . Hilde ging de vracht lossen in Bergen. Terwijl lasse ging slapen,ben ik gaan rondkijken in Bergen en foto’s maken.Ik werd opgehaald door Truls Rypdal,voor hem was het model dat ik gemaakt had. Truls heeft mij Bergen laten zien ,en eenmaal bij hem thuis werd het model afgeleverd. Later die avond gingen we terug richting Oslo,met een nieuwe lading vis. Dit keer gingen we over de Hardangervidda hoogvlakte. Daar kan het in de winter behoorlijk spoken. maar gelukkig viel er weinig sneeuw.

Alleen daalde de temperatuur tot -30 graden celsius, in de cabine merk je dat de kachel het moeilijk krijgt, en dat de ramen bijna dichtvriezen, er hangen ijspegels aan de spiegels.

dj356532Eenmaal in Oslo werd er direct begonnen met lossen en toen gingen we naar Skarrer.

De weg terug naar Holland reed ik mee met Jonny (Paris) Olsen, hij reed meestal op Parijs vandaar zijn bijnaam.

Van Kiel naar Holland mocht ik rijden van Jonny, dit was wel leuk omdat ik nog niet eerder in volvo gereden had. Wat ik vooral leuk vond was de naam STIE’S op de zijkant van het dak. Deze had ik eerder aangebrach, ,tijdens een korte koffiepauze van Jonny. We stopte bij Hank ,voor koffie en een laatste groet ,

oslo-bergen

Jonny ging richting Parijs ,en ik naar huis, met de ervaring hoe het was in de winter in Noorwegen – einde reisverslag

Oslo naar Bergen

We waren aan het rijden op de E 16 naar Gol, in Gol gingen we eten. We gingen daarna verder op de RV 52 over Hemsedal.
Die weg eindigde weer op de E 16. We moesten stoppen bij “Voss” voor wat koffie en daarna gingen we naar Bergen.

bergen-oslo
Bergen naar Oslo

We gingen op de E 16 naar “Voss”, van “Voss” draaiden we naar de RV 7 en we moesten de boot nemen van Bruravik naar Brimnes. Daarna gingen we over Hardangervidda en toen naar Gol om wat te eten. We reden nog steeds op de RV 7 naar Honefoss en daarna op de E 16 verder naar Oslo.

 

 

 
Sties

Reacties

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...