De F12 van Arve gemaakt door Wim Varenkamp

17 januari 2010 door Gerrit de Heus  
Geplaatst in Schaalmodellen

Schaalmodel van de Volvo F12 van Arve ( Araber’n ) Almerud.

 Het is een Tekno model, gemaakt door en voor Wim Varenkamp (schaal 1:50).

 

 Als basis voor het model is er gebruik gemaakt van een chassis van een Volvo FH. De cabine en voorspatborden zijn van een F12.

Om een perfect model te maken, vond Wim het wel belangrijk dat de gegevens klopten. Daarom heeft hij contact opgenomen met de VBK fabriek om de juiste maten van de bakken te krijgen. Helaas hadden ze bij VBK het archief opgeruimd en waren er geen gegevens meer voor handen. Wim kreeg wel de naam van de verkoper van VBK die indertijd betrokken is geweest bij de verkoop van de auto. Deze noor was buitengewoon behulpzaam en is in zijn oude gegevens gaan zoeken. Tijdens deze zoektocht bleek dat er tussen de geleverde auto’s van dit type toch verschillen zaten: de baklengtes van de auto’s variëerden ongeveer 20 cm. Aan de hand van het kenteken van Arve’s auto was het mogelijk om de exacte gegevens terug te vinden.

Met behulp van deze gegevens zijn de bakken van de motorwagen en aanhanger gemaakt. Verder is er een koelmotor van Tekno gebruikt voor de motorwagen. Alleen is deze totaal aangepast, gelijkend op de echte koelmotor. De koelmotor voor de aanhanger is geheel eigen bouw. Net zoals de gereedschapkisten, tanks, de accubak imperiaal, uitlaat en luchtflessen, etc. Ook van de aanhanger zijn de meeste onderdelen zelf gemaakt.

Het zou een lang verhaal worden om alles te beschrijven wat er allemaal aan dit model zit, of is veranderd. Een behoorlijke aanpassing kreeg ook het interieur, hieraan is zoveel veranderd, dat alleen Wim het precies weet. Zelf zie ik telkens wat nieuws als ik de foto’s bekijk… Het zou heel wat tijd kosten om de onderdelen te tellen, maar het zijn er heel veel.

Kijkend naar het model is het net of Arve er zo mee wegrijd, op weg naar een verre bestemming, hij was met deze auto op veel plaatsen geweest.

Reacties

4 Reacties op "De F12 van Arve gemaakt door Wim Varenkamp"

 1. Geerte op 22 maart 2010 12:10 pm 

  Hoi Wim, leuk om je resultaten op internet tegen te komen!
  Van dichtbij zijn ze nog mooier.
  Wij zien ze graag van heel dichtbij.
  Gr G

 2. Jose op 5 augustus 2010 8:04 pm 

  Hello:
  i m from bolivia, i want buy one of this trucks.
  cant u send me one or more? and how many is the cost to send to bolivia, thanks.

  please answer me.

  Jose

 3. Sander op 4 december 2010 11:23 am 

  Hallo,

  Echt super! is mooier dan orgineel tekno!

  Gr Sander

 4. Gabriël Peeters op 12 mei 2011 10:30 pm 

  Wim,

  Wat een vakwerk zeg !!

  Groeten Gabriël

Wij vinden het leuk als je je gedachten of mening met ons deelt...